navigatie overslaan

Vechtdalroute etappe 1

Het Vechtdal kenmerkt zich natuurlijk door rivier de Vecht. Maar dit is niet de enigste rivier in dit gebied. Start in Zwolle bij het Zwarte water en laat je al fietsend leiden naar de plek waar de Vecht en de Regge samenkomen.

  • type Fietsen
  • afstand 45,9 km
  • duur 3:04

Startpunt

De route begint bij fietsknooppunt 64 in Zwolle. Dit is bij Jachthaven de Hanze. Vanuit hier maak vervolg je de route naar fietsknooppunt 67. De route is 46 km lang en onderdeel van de Vechtdalroute.

  1. Fietsknooppunt 64

  2. Zwarte Water en de Vecht

    Natura 2000 Natuurgebied

    Bij de uiterwaarden Zwarte Water en Vecht komt de Overijsselse Vecht samen met het Zwarte Water. De uiterwaarden bestaan uit buitendijkse graslanden. Langs het Zwarte Water komen nattere graslanden voor. Dit gebied herbergt veel kievitsbloemen, oftewel de Zwolse tulp.

  3. Fietsknooppunt 67

  4. Fietsknooppunt 47

  5. De Zieleschepen

    Dragers van verhalen

    Cornelius Rogge maakte een Armada van zielenschepen. Zij worden de dragers van sagen, verhalen en fantasieën. De boten zijn sokkels van de beelden die erop staan en die als bij een rebus door de toeschouwer van betekenissen kunnen worden voorzien.

  6. De Overijsselse Vecht

    Kronkelend door het Vechtdal

    Oevers vol eeuwenoude buitenplaatsen, pittoreske dorpen, idyllische landschappen, landgoederen, bossen en heide; de omgeving van De Vecht is bijzonder en veelzijdig. Eeuwenlang was het één van de belangrijkste handelsverbindingen met Oost-Europa.

  7. Fietsknooppunt 49

  8. Fietsknooppunt 45

  9. Fietsknooppunt 44

  10. Fietsknooppunt 58

  11. Fietsknooppunt 83

  12. Zwevende kei

    Balancerend op een brokstuk

    De Zwevende Kei is te vinden vlakbij het station van Dalfsen. Het werk bestaat uit een grote zwerfkei die balanceert op een brokstuk van een klassieke zuil. De kunstenaar wilde dat het werk één werd met de natuur en de impressie wekt van een oerding.

  13. Blauwe bogenbrug

    De ingang van Dalfsen

    Lang heeft deze brug niet kunnen functioneren nadat de brug op 13 april 1945 is opgeblazen. Deze nieuwe brug veroorzaakte in het begin nogal wat beroering onder de bevolking, met name vanwege de blauwe bogen. Deze geeft ‘s avonds een extra accent door een blauwe neonverlichting.

  14. Fietsknooppunt 59

  15. Fietsknooppunt 90

  16. Fietsknooppunt 85

  17. Fietsknooppunt 89

  18. Fietsknooppunt 63

  19. Landgoeddorp Vilsteren

    Een uniek dorp aan de Vecht

    Het unieke aan het pittoreske Vilsteren is dat het complete dorp op Landgoed Vilsteren ligt. Het levendige dorp kent met de Vilsterse Molen, Herberg de Klomp, de St. Willibrorduskerk en het Huis Vilsteren een aantal zeer bijzondere gebouwen.

  20. Fietsknooppunt 61

  21. Fietsknooppunt 66

  22. Fietsknooppunt 67

  23. Fietsknooppunt 48

  24. Fietsknooppunt 49

  25. De Vecht bij Ommen

    Beleef het aan de Vecht

    Aan de Vecht in Ommen is enorm veel te doen. Zo heb je het Nationaal Tinnen Figuren Museum, Hotel & Restaurant de Zon, Rederij Peters, Camping de Koeksebelt, Natuurspeeltuin Ommermars en ijssalon Ekkelenkamp om er een paar te noemen. Ideaal voor een zomerse dag aan het water.

  26. De Wulp

    Futuristisch kunstwerk

    De Wulp is een futuristisch gestileerde vorm van een wulp: een lopende vogel met een karakteristieke lange, gebogen snavel. Hij maakt contact met de rivier door het spuiten van een straal water. De vorm van de Wulp staat ook symbool voor het landelijke en natuurlijke karakter van Ommen.

  27. Fietsknooppunt 42