navigatie overslaan

Archemerbergroute

12,5 km onverhard wandelen over de flanken van de Archemeberg en de Lemelerberg. Niet voor niets is de gemeente Ommen met deze wandeling in 2013 gekozen tot wandelgemeente van Nederland. De bergen zijn heel goed te bewandelen, geen steile hellingen, maar wel prachtige heidevelden.

  • type Wandelen
  • afstand 12,7 km
  • duur 3:11

Startpunt

Je kunt de route in principe bij elk aangegeven keuzepunt starten. Maar een mooi startpunt van de wandeling is Camping Lemeler Esch. Hier kun je eventueel de auto kwijt en is daardoor een makkelijk start en eindpunt. Begin bij keuzepunt P40 en volg de paarse route in noordwestelijke richting, naar P41. Volg nu verder de blauwe pijlen van het wandelnetwerk en de routebeschrijving hieronder.

  1. Camping Lemeler Esch, Boscafé.

    Het boscafé

    Camping Lemeler Esch ligt aan de voet van de Archemerberg aan de rand van Lemele. Op de camping kun je een kopje koffie drinken in het Boscafé.

  2. Wandelknooppunt P23

  3. Wandelknooppunt P25

  4. Wandelknooppunt P24

  5. Wandelknooppunt P19

  6. Wandelknooppunt P31

  7. Wandelknooppunt P21

  8. Wandelknooppunt P22

  9. Archemerberg

    Archemerberg

    Het prachtige natuurgebied de Archemer- en Lemelerberg is een heuvelachtig terrein dat ongeveer 1000 ha. groot is. Het hoogste punt ligt 76,5 meter boven zeespiegel en bij dit uitkijkpunt kunt u bij helder weer zelfs Zwolle zien liggen.

  10. Wandelknooppunt P28

  11. Wandelknooppunt P32

  12. Jeneverbessen

    Jeneverbessen

    Jeneverbesstruiken houden van arme zandgrond. Op de Lemelerberg groeien ze volop. Deze bedreigde inheemse coniferensoort is in de streek bekend onder de naam 'Dampol'n'. De jeneverbes spreekt tot de verbeelding. Zodra de schemer invalt, lijken de struiken beangstigend veel op silhouetten.

    Moeizame voortplanting

    Zo traag als een jeneverbes groeit, plant hij zich ook voort. Pas 3 jaar na bestuiving komen er rijpe bessen en die kiemen vrijwel niet. In Nederland heeft de jeneverbes een halve eeuw lang bijna geen kiemplanten voortgebracht. De laatste 10 jaar verschijnen gelukkig weer nieuwe planten.

  13. Wandelknooppunt P63

  14. Wandelknooppunt P61

  15. Wandelknooppunt P60

  16. Restaurant Lemelerberg

  17. Wandelknooppunt P62

  18. Wandelknooppunt P66

  19. Wandelknooppunt P38

  20. Wandelknooppunt P34

  21. Wandelknooppunt P27

  22. Oriëntatietafel

    Oriëntatietafel

    Op de kale top kun je zien dat de Archemerberg een geheel vormt met de Lemelerberg. Er staat een markeringssteen van de Rijks Driehoeksmeting: een netwerk van markeringen door geheel Nederland met behulp waarvan ons land exact in kaart kon worden gebracht. Ook is hier een handige oriëntatietafel.

    Hoogste punt Tussen heide en jeneverbessen staan, even klimmen naar zo’n 78 meter hoogte en dan... heel Overijssel kunnen overzien tot in Duitsland.

  23. Zendmast

    Militaire zendmast

    De zendmast op de Archemerberg was vroeger een station van het Militair Straalverbindingsnet. Naast een antennefundering is er ook een verdiept houten gebouw en een ondergrondse schuilkelder. Bovenin de mast zie je een nestkast. Daar broedt elk jaar de torenvalk.

  24. Wandelknooppunt P26

  25. Schaapskudde

    Schaapskudde

    Om te zorgen dat het gebied open blijft en het gras niet te hoog wordt, heeft Landschap Overijssel vrijwel het hele jaar een schaapskudde rondlopen op de Lemelerberg. 's Morgens vertrekt de herder met de kudde van zo'n 150 schapen en 4 honden en keert 's avonds weer terug bij de schaapskooi.

  26. Wandelknooppunt P42

  27. terug naar startpunt

    Vanaf keuzepunt P42, ga rechtsaf en volg de paarse route tot je weer bij het startpunt uit komt.

  28. Wandelknooppunt P41

  29. Wandelknooppunt P40