navigatie overslaan

Archemerbergroute

12,5 km onverhard wandelen over de flanken van de Archemeberg en de Lemelerberg. Niet voor niets is de gemeente Ommen met deze wandeling in 2013 gekozen tot wandelgemeente van Nederland. De bergen zijn heel goed te bewandelen, geen steile hellingen, maar wel prachtige heidevelden.

 • type Wandelen
 • afstand 12,7 km
 • duur 3:11

Startpunt

Je kunt de route in principe bij elk aangegeven keuzepunt starten. Maar een mooi startpunt van de wandeling is Camping Lemeler Esch. Hier kun je eventueel de auto kwijt en is daardoor een makkelijk start en eindpunt. Begin bij keuzepunt P40 en volg de paarse route in noordwestelijke richting, naar P41. Volg nu verder de blauwe pijlen van het wandelnetwerk en de routebeschrijving hieronder.

 1. Camping Lemeler Esch, Boscafé.

  Het boscafé

  Camping Lemeler Esch ligt aan de voet van de Archemerberg aan de rand van Lemele. Op de camping kun je een kopje koffie drinken in het Boscafé.

 2. Wandelknooppunt P23

 3. Wandelknooppunt P25

 4. Wandelknooppunt P24

 5. Wandelknooppunt P19

 6. Wandelknooppunt P31

 7. Wandelknooppunt P21

 8. Wandelknooppunt P22

 9. Archemerberg

  Archemerberg

  Het prachtige natuurgebied de Archemer- en Lemelerberg is een heuvelachtig terrein dat ongeveer 1000 ha. groot is. Het hoogste punt ligt 76,5 meter boven zeespiegel en bij dit uitkijkpunt kunt u bij helder weer zelfs Zwolle zien liggen.

 10. Wandelknooppunt P28

 11. Wandelknooppunt P32

 12. Jeneverbessen

  Jeneverbessen

  Jeneverbesstruiken houden van arme zandgrond. Op de Lemelerberg groeien ze volop. Deze bedreigde inheemse coniferensoort is in de streek bekend onder de naam 'Dampol'n'. De jeneverbes spreekt tot de verbeelding. Zodra de schemer invalt, lijken de struiken beangstigend veel op silhouetten.

  Moeizame voortplanting

  Zo traag als een jeneverbes groeit, plant hij zich ook voort. Pas 3 jaar na bestuiving komen er rijpe bessen en die kiemen vrijwel niet. In Nederland heeft de jeneverbes een halve eeuw lang bijna geen kiemplanten voortgebracht. De laatste 10 jaar verschijnen gelukkig weer nieuwe planten.

 13. Wandelknooppunt P39

 14. Wandelknooppunt P30

 15. Wandelknooppunt P63

 16. Wandelknooppunt P61

 17. Wandelknooppunt P60

 18. Restaurant Lemelerberg

 19. Wandelknooppunt P62

 20. Wandelknooppunt P66

 21. Wandelknooppunt P38

 22. Wandelknooppunt P34

 23. Wandelknooppunt P27

 24. Oriëntatietafel

  Oriëntatietafel

  Op de kale top kun je zien dat de Archemerberg een geheel vormt met de Lemelerberg. Er staat een markeringssteen van de Rijks Driehoeksmeting: een netwerk van markeringen door geheel Nederland met behulp waarvan ons land exact in kaart kon worden gebracht. Ook is hier een handige oriëntatietafel.

  Hoogste punt Tussen heide en jeneverbessen staan, even klimmen naar zo’n 78 meter hoogte en dan... heel Overijssel kunnen overzien tot in Duitsland.

 25. Zendmast

  Militaire zendmast

  De zendmast op de Archemerberg was vroeger een station van het Militair Straalverbindingsnet. Naast een antennefundering is er ook een verdiept houten gebouw en een ondergrondse schuilkelder. Bovenin de mast zie je een nestkast. Daar broedt elk jaar de torenvalk.

 26. Wandelknooppunt P26

 27. Schaapskudde

  Schaapskudde

  Om te zorgen dat het gebied open blijft en het gras niet te hoog wordt, heeft Landschap Overijssel vrijwel het hele jaar een schaapskudde rondlopen op de Lemelerberg. 's Morgens vertrekt de herder met de kudde van zo'n 150 schapen en 4 honden en keert 's avonds weer terug bij de schaapskooi.

 28. Wandelknooppunt P42

 29. terug naar startpunt

  Vanaf keuzepunt P42, ga rechtsaf en volg de paarse route tot je weer bij het startpunt uit komt.

 30. Wandelknooppunt P41

 31. Wandelknooppunt P40