navigatie overslaan

Rolstoelvriendelijke uitjes

Het Vechtdal is goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Als je kiest voor één van de rolstoeltoegankelijk accommodaties met zorg, dan wil je uiteraard ook een beroep kunnen doen op rolstoel uitjes. Uitjes die niet alleen gericht zijn op mensen die in een rolstoel zitten, maar op iedereen die met jou op pad is! Dat is het meest ideaal: samen op pad. Met veel zorg en aandacht worden in het Vechtdal uitjes aangeboden die voor iedereen toegankelijk zijn. Kenmerkend is dat er gedacht wordt in mogelijkheden en niet in beperkingen. Dan is er een opritje, een brede toegang of een rolstoelvriendelijk toilet. Op deze manier zijn veel reguliere uitjes aanpasbaar voor iedereen. In binnenruimten kun je je gemakkelijk bewegen zonder obstakels tegen te komen en is er aan tafels in horecagelegenheden een ruimte voor een rolstoel zodat duidelijk is: hier ben je meer dan welkom.

De mogelijkheden om er met een rolstoel op uit te gaan zijn groot. Je hoeft je geen zorgen te maken over de weersvoorspellingen, want er zijn volop activiteiten voor zowel binnen als buiten. Voor de actievelingen is er een handbikeroute waarbij rekening wordt gehouden met niet te grote hoogteverschillen zodat het voor zowel de geoefende als minder geoefende handbiker prima te doen is. Je kunt lekker samen fietsen met anderen en volop van de natuur in het Vechtdal genieten. Hou je van de natuur dan kun je die ook vanaf het water aanschouwen. Er zijn verschillende mogelijkheden. Je kunt met een fluisterstille boot – een zomp – van mei tot en met oktober varen tussen Laar en Gramsbergen. De vaarroute was al in de 12e eeuw een belangrijke verbinding voor de scheepvaart tussen Nederland en Duitsland. Deze karakteristieke boot vaart zowel op hoge als lage waterstanden. En het is een ideale manier om een bezoek te brengen aan Duitsland als je in het Vechtdal verblijft. Er is ook een rondvaartboot die zelfs een rolstoelvriendelijk toilet heeft en vaart van Ommen naar Vlisteren. Of geniet op één van de elektrisch aangedreven excursieboten waarmee jezelf of onder begeleiding van een gids een prachtige tocht kunt maken over de Vecht.

Op pad gaan maakt hongerig en dorstig. Ook bij rolstoel uitjes is gedacht aan genoeg horecagelegenheden. Voor de koffie- of theestop is er een uitstapje naar de SomerWende. Bij Grandcafé Restaurant De Troubadour kun je ook nog eens lekker lunchen of diner met een prachtig uitzicht over de Vecht. Is het slechter weer? Dan ga je toch lekker naar binnen, want ook daar kun je met je rolstoel gemakkelijk naar binnen. Wil je de regio goed leren kennen, dan is een bezoekje aan de Aspergeboerderij Het Nijenhuis een must. In het seizoen zijn er asperges te koop, daarbuiten allerlei producten uit de regio. Ook leuk voor een vakantiesouvenirtje! Op al deze plekken is een rolstoelvriendelijk toilet aanwezig.