navigatie overslaan

Route-tips

Fietsen van Zwolle naar de Bron van de Vecht

  • Leestijd 2
  • Gelezen 589 keer

Mis niets van rivier de Vecht en fiets de Vechtdalroute. Deze route van 250 km brengt je vanaf de monding van de Vecht in Zwolle tot de bron van de rivier. Deze route is opgedeeld is vijf verschillende etappes. Veel van de route loopt parallel aan de eveneens grensoverschrijdende ‘kunstwegen’-route. Zo zie je niet alleen de prachtige Vecht, maar zijn er unieke kunstwerken te bewonderen onderweg.

De Vechtdalroute kan je beginnen in Hanzestad Zwolle of het Duitse Darfeld. De bewegwijzerde route in twee richtingen te fietsen. Bij de uiterwaarden Zwarte Water en Vecht komt de Overijsselse Vecht samen met het Zwarte Water. De uiterwaarden bestaan uit buitendijkse graslanden. Langs het Zwarte Water komen nattere graslanden voor. Dit gebied herbergt veel kievitsbloemen, oftewel de Zwolse tulp. Onderweg zul je talloze bezienswaardigheden tegenkomen die je verleiden om even af te stappen en te verkennen. Bezoek het bijzondere Landgoeddorp Vilsteren. Verlies jezelf in de rust van de natuur in natuurgebieden zoals het Junner Koeland en verbaas je in Darfeld bij het kasteel.

Kasteel Darfeld
Kasteel Darfeld

Culinaire Verleidingen

Geniet onderweg van de culinaire hoogstandjes die deze regio te bieden heeft. Stop bij gezellige lokale eetgelegenheden en proef de heerlijke streekgerechten, bereid met verse ingrediënten rechtstreeks van lokale boerderijen en producenten. Vergeet niet om te proeven van de ambachtelijke zuivelproducten, versgebakken broden en verfrissende streekwijnen die deze regio rijk is. Zoals Bierbrouwerij Mommeriete, de Rheezer Bistro en Restaurant en ijssalon Ekkelenkamp. Om er een paar te noemen.

Blijven slapen

Wil je meerdere etappes van de Vechtdalroute fietsen? Misschien wil je ze wel allemaal fietsen. Dan ben je ook op zoek naar mooie overnachtingsmogelijkheden aan de route. Blijf slapen bij B&B Boerhoes, Buitenplaats de Luwte, Hotel Mooirivier, Nordhorn Hotel Pier 99 of Hotel Hardenberg.

De Oorsprong van de Vecht

Het eindpunt van de route is de oorsprong van de rivier de Vecht. Gelegen in het schilderachtige Duitse stadje Darfeld, stroomt de Vecht hier als een bescheiden beekje tussen groene weiden en rustieke boerderijen. Het kleine beekje zal zich kilometers verderop vormen tot de krachtige rivier de Vecht.

Oorsprong van de Vecht
Oorsprong van de Vecht

De Vechtdalroute nodigt je uit om te verkennen, te ontdekken en te genieten van al het moois dat dit prachtige stukje Nederland te bieden heeft. De route is op te delen in vijf etappes, dus kan je er goed een mooie vakantie van maken!

Wat vind je van dit artikel?