navigatie overslaan

Verrassend Vechtdal

11 Bijzondere plekken langs de Vecht

  • Leestijd 5
  • Gelezen 37722 keer

Vechtdal Overijssel is het gebied van Gramsbergen bij de grens met Duitsland, Hardenberg, Reestdal, Ommen, Reggedal, Vilsteren, Dalfsen, Staphorst tot aan Zwolle. Het is die bijzondere rivier de Overijsselse Vecht die ons verbindt. In het Vechtdal vind je 11 bijzondere en iconische beleefplekken langs de Vecht. Elke plek is uniek. Een bijzondere beleving die je niet mag missen tijdens een bezoek aan het Vechtdal!

1. Grensmeander

Een internationale plek waar rust, ruimte, natuur en water Nederland met Duitsland verbindt. Boek een arrangement met de Vechtezomp vanuit het pittoreske Gramsbergen voor een tochtje naar Laar in Duitsland. Drink een Kaffee/Tee mit Kuchen in de molen of het Heimatshuis, waar tevens een camperplaats is. Sluit de dag af met een kleine proeverij en rondleiding bij bij Bierbrouwerij Mommeriete (ligt aan de Haandrik).

Naar Grensmeander

Vechtezomp
Vechtezomp

2. Vechtpark Hardenberg

Vechtpark Hardenberg is een prachtig parkachtig rivierenlandschap dat dwars door het centrum van Hardenberg stroomt. Met als startpunt Anjerpunt de Koppel een Natuuractiviteitencentrum met de koppeltuinen. Op dit bijna drie hectare grote terrein kunnen kinderen kennismaken met planten en beestjes. Het Vechtpark is een outdoor walhalla voor de actievelingen onder ons. Denk aan een wildwaterbaan waar je met je kano/kayak doorheen kan, bootcampen, fietsen en wandelen.

Naar Vechtpark

Vechtpark Hardenberg
Vechtpark Hardenberg

3. Rheezermaten

Fiets het rondje Hardenberg-Beerze, waarbij je onderweg veel kan leren over het boerenleven bij Anjerpunt Zandman. Via de Rheezermaten kom je in het mooie esdorp Rheeze waar ook een deel van het Pieterpad langsloopt. Haal asperges bij het Nijenhuis, drink een heerlijke cappuccino bij de Rheezer Kamer en voor een lekker diner kan je terecht bij de Rheezer Bistro. Onderweg naar Beerze kom je langs de sluis en de Distelbelt bij Mariënberg.

Naar Rheezermaten

4. Junner Koeland

Junner Koeland
Junner Koeland

Deze plek is een perfecte combinatie van levendigheid en rust en één van de mooiste natuurgebieden van het Vechtdal. Rust, natuur- en ruimte vormen zich samen tot en prachtig wandelgebied. Een uitkijktoren met uitzicht over het Junner Koeland. Bij de sluis in Junne ligt een waterschapsheuvel op het landgoed Junne met een prachtig uitzicht over de omgeving. Het Pieterpad loopt onder andere langs deze bossen.

Naar Junner Koeland

5. Waterfront Ommen

Ommen is gelegen in het hart van het Vechtdal, een schitterende Hanzestad met een rijke geschiedenis en een bruisend centrum aan de Vecht. Een toeristische trekpleister, met veel topcampings en een aantrekkelijk waterfront. Het water aan de Vecht contrasteert prachtig met de groene oevers. De aanblik met de boomhutten van Camping de Koeksebelt en aangrenzende passantenhaven zijn zeker een bezoek waard. Vergeet niet te genieten bij Sun Beach van De Zon, terwijl de bootjes geruisloos aan je voorbij varen. Bij Rederij Peters kun je verschillende soorten bootjes huren.

Naar Waterfront Ommen

6. Vilsteren

Vilsteren is een authentiek landgoeddorp en volop in ontwikkeling. Terwijl je de landgoederen voorbij fietst, mag een bezoekje aan het gastvrije Anjerpunt de Klomp niet ontbreken. Vanaf hier fiets je door naar de Stuw in Vilsteren. Terwijl de bootjes wachten om verder te varen zie je veel visliefhebbers, de Vecht is populair onder de sportvisser en recreant. Ga daarna nog even naar de overkant. Hier vind je het stijlvolle Mooirivier met een prachtig terras aan het water om te relaxen. Een echt vakantiegevoel!

Naar Landgoeddorp Vilsteren

Vilsteren
Vilsteren

7. De Stokte

Vanaf uitkijktoren De Stokte heb je een prachtig uitzicht over de Vecht. Vergeet niet een tussenstop te maken bij Theetuin De Stokte. Even met de voeten omhoog terwijl je aan het genieten bent van heerlijk zelfgemaakte lekkernijen. Met de fiets de Vecht over? Stap op het pontje Hessum en vaar naar de andere kant.

Foto: Cuno de Bruin & Sjoerd Bracke
Foto: Cuno de Bruin & Sjoerd Bracke

8. Waterfront Dalfsen

Met haar vernieuwde waterfront is Dalfsen zeker een bezoekje waard. Ook met haar archeologische vondsten is Dalfsen uniek in de wereld! Terwijl de kinderen lekker aan het spelen zijn bij de waterspeelplaats, kunnen de ouders genieten bij Grand Café de Fabriek van een hapje of drankje. Ben je op de fiets? Vergeet niet om een klein ommetje te maken over de dijk langs kasteel Rechteren. Ook Hiawatha Actief ligt om de hoek voor een origineel dagje uit!

Naar waterfront Dalfsen

9. Noaberschap Vechterweerd

Vechterweerd
Vechterweerd

De stuw bij Vechterweerd met bijbehorend sluiswachterhuisje is een bijzonder stukje Vechtdal en dus zeker een bezoekje waard. Bezoek daarbij de sfeervolle theetuin Boerhoes en ervaar het ‘Alle Tijd’ gevoel in het Vechtdal! Prachtige fietsroute langs de Vecht in combinatie met de Stokte.

Naar Vechterweerd

10. De poort van Zwolle

Buitenplaats de Luwte, Beeldentuin Anningahof en de ‘Vier Zieleschepen’ vormen samen de poort van Zwolle, ook wel bekend als de poort van het Vechtdal. Buitenplaats de Luwte in Zwolle vormt het startpunt van een uitgebreid fiets- en wandelroutenetwerk. Er is tevens een horecapaviljoen met een prachtig uitzicht over de Vecht en uiterwaarden. Vanaf hier kan je al fietsen of wandelend de omgeving van Zwolle & het Vechtdal ontdekken, zowel stad als land.

Naar poort van Zwolle

Zieleschepen
Zieleschepen

11. Laar (Duitsland)

Deze bijzondere plek ligt aan de andere kant van de grens, het charmante Duitse dorpje Laar dat een geschiedenis van wel 900 jaar kent. Maak eens een tochtje over de grens en laat je verrassen over de veelzijdigheid van deze omgeving, waar natuur, kunst en cultuur met een Duits tintje nét voor een ander Vechtdal gevoel zorgen!

Naar Laar

Wat vind je van dit artikel?