navigatie overslaan

Verrassend Vechtdal

Waterfront Ommen: hart van de Vecht

  • Leestijd 4
  • Gelezen 10362 keer
  • Geschreven door Martijn Koetsier

Wie al eens in Ommen is geweest vergeet het waterfront niet zo snel. Vanaf de brug over de Vecht zie je direct wat deze plek zo bijzonder maakt. De groene oevers, dobberende bootjes op het water en overal gezelligheid.

play

Wat is er te doen bij het waterfront Ommen?

Tja, wat is er eigenlijk niet te doen? Het waterfront in Ommen is de ideale uitvalsbasis voor een afwisselende dag aan de Vecht. Een stukje varen, een mooie wandeling en aansluitend nog gezellig uit eten? Hier is het allemaal binnen handbereik.

Wandelen en fietsen

Bewaar je de gezellige drukte van het waterfront liever voor het einde van de dag? Ga dan eerst lekker een stuk fietsen of wandelen in de buurt. Rust en natuur zijn rondom Ommen altijd snel gevonden.

1. Wandelroute: de Junner Koeland-route
Net buiten Ommen kun je de Junner Koeland-route volgen, een geweldige manier om het gelijknamige natuurgebied te verkennen. Als je de hele route wilt lopen leg je 10 km af. Ben je met de kinderen? Dan kun je kiezen voor de korte versie van 2,5 km.
Bekijk de wandelroute

2. Wandelen door de Sahara
De Sahara is een zandverstuiving tussen Zeesse en Junne, in het buitengebied van Ommen. Het is een uniek natuurgebied van zand en naaldbomen, waar je prachtig kunt wandelen. Ook leuk met de kinderen, die hier heerlijk in het zand kunnen spelen.
Bekijk de Sahara

3. Fietsroute: Rondje Ommen-Lemele
Je kunt deze fietsroute beginnen in het centrum van Ommen. Je fietst door bossen, langs heidevelden en over maar liefst drie heuvels: de Lemelerberg, de Archemerberg en de Besthmenerberg. Na 42 km kom je weer uit bij het startpunt.
Bekijk de fietsroute

4. Fietsroute: Rondje Dalfsen-Ommen
Fiets je liever zonder de Vecht uit het zicht te verliezen? Dan is deze fietsroute van Ommen naar Dalfsen en weer terug perfect. Je ziet volop natuurschoon, maar komt onderweg steeds weer terug bij de Vecht.
Bekijk de fietsroute

Eten en drinken

Na een stevige wandeling of mooie fietstocht is bij het waterfront Ommen altijd wel ergens plek voor een hapje en een drankje.

De Zon Hotel & Restaurant
Vanaf het terras van De Zon heb je uitzicht op de Vecht en de brug naar het centrum van Ommen. Hier breng je zonder problemen een hele middag door zonder je te vervelen. Dit is ook hét adres als je wilt proeven van streekgerechten, gemaakt van verse producten uit de omgeving.

Brasserie Tante Pos
Tante Pos vind je in het oude postkantoor van Ommen, op een steenworp afstand van de Vecht. De gezellige sfeer proef je direct zodra je binnenloopt, waarna je geniet van een kopje koffie, smakelijke lunch of gezellige borrel.

Grand Café Jipp
Vanaf het waterfront is het maar een paar minuutjes lopen naar het gezellige Kerkplein van Ommen. Grand Café Jipp is hier voor bewoners en bezoekers een favoriete plek voor koffie, lunch, borrel.

Meer restaurants in Ommen

Natuur

Om de natuur buiten Ommen te bewonderen kun je een mooie wandel- of fietsroute uitkiezen. Maar de Vecht verken je natuurlijk het beste vanaf het water zelf. Gelukkig zijn er mogelijkheden genoeg!

Ben je graag actief bezig? Ga dan lekker peddelen in een kano op de Vecht. Kies je eigen route of ga mee op een van de tochten door de omgeving. Doe je het liever wat rustiger aan? Dobber dan lekker op een sloep over het water en geniet van al het moois dat je ziet.

Meer over varen in Ommen

Kunst en cultuur

Even een culturele tussenstop tijdens je bezoek aan het waterfront in Ommen? Goed idee! Als je van geschiedenis houdt, moet je zeker even gaan kijken bij Kasteel Eerde en het omliggende landgoed.

Voor een uitje met de kinderen is het Nationaal Tinnen Figuren Museum een aanrader. Er zijn meer dan 100.000 figuurtjes te zien. Vooral de nagemaakte Slag bij Waterloo is met 10.000 figuurtjes indrukwekkend.

Bereikbaarheid

OV
Het waterfront Ommen is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Pak gewoon de trein en vanaf NS-station Ommen is het maar eventjes lopen naar het waterfront. Wil je meer van de omgeving zien? Huur dan een OV-fiets op het station.

Auto
Je kunt natuurlijk ook met de auto naar Ommen komen. Er zijn verschillende plekken waar je gratis kunt parkeren.

Overnachten bij het waterfront Ommen

Als je in een gastvrije stad als Ommen bent, wil je natuurlijk niet meer naar huis. Geen probleem, blijf gewoon lekker slapen!

Hotel: De Zon
Hotel: Paping
Hotel: Wildthout
Camping de Koeksebelt

Ontdek hier alle unieke beleefplekken langs de Vecht

Wat vind je van dit artikel?

Geschreven door Martijn Koetsier

Martijn Koetsier (1980) is freelance copywriter en SEO-specialist. Groeide op in Wijhe, verhuisde naar de Randstad en keerde met veel plezier weer terug naar de goede kant van de IJssel.