De leukste routes op de Lemelerberg en Archemerberg

Natuurgeheimen

Hier lees je over:

 • check

  Wandelroute

 • check

  Fietsroute

 • check

  MTB-route

 • check

  Paardrijden

Deze twee bergen in het Vechtdal zijn van alle markten thuis. Of je nu een MTB-route, een wandelroute of andere routes zoekt. Zelfs voor ruiters en rolstoelers zijn er speciale routes uitgezet die over de Lemelerberg en Archemerberg gaan. Als je maar geen keuzestress krijgt van al die verschillende opties… Bekijk hier de routes die er zijn en geniet van je tocht!

De leukste route om te wandelen

De Archemerbergroute, die ook wel de Bergenroute wordt genoemd, is een begrip in heel Nederland en zeker in de regio. Kies voor deze 12,5 km onverhard wandelen over de flanken van de Archemerberg en de Lemelerberg en je begrijpt waarom Ommen in 2013 verkozen is tot wandelgemeente van Nederland. De heidevelden (eind van de zomer staat alles in bloei, de paarse heide), het prachtige bos, de hoogteverschillen op de twee bergen… dit is waarom je zo graag wandelt.

Meer over de Archemerbergroute

Lemelerberg
Lemelerberg

Fietsen op de Lemelerberg en Archemerberg

Wil je op je gemak iets van de omgeving zien? Kies dan voor deze prachtige fietsroute tussen Ommen en Lemele. Over de hele route vind je bewegwijzering met aparte bordjes, waardoor je op elk punt van de route kunt starten. Je komt immers automatisch na 42 km terug bij je vertrekpunt. Maak een mooi rondje via/langs de Archmer-, Lemeler- en Besthmenerberg. Geniet van de afwisselende uitzichten!

Bekijk de fietsroute Rondje Ommen-Lemele >

MTB-route Lemelerberg

Pak je mountainbike maar vast uit de schuur, want van deze MTB-route word je vast en zeker erg blij. Nu kunnen we wel alleen zeggen dat de route 13 km lang is, maar daar schrik je vast niet van. Dat het een zwarte route is, maakt de uitdaging natuurlijk wel een stuk groter. Daardoor weet je immers dat het een zeer moeilijke route is, speciaal bedoeld voor technisch geoefende mountainbikers. Behoor jij tot die groep? Begin dan op de parkeerplaats bij het restaurant bovenop de Lemelerberg, Kerkweg 32, 8148 PZ in Lemele.

Bekijk de MTB-route Lemelerberg >

Paardrijden op de bergen

Landschap Overijssel heeft een supermooie ruiterroute uitgezet van 17 km lang. Samen met je paard trek je over de Archemerberg en over de flanken van de Lemelerberg. Het is een heel toegankelijke route, doordat je vooral over openbare (zand)wegen en ruiterpaden gaat. Er zijn twee startlocaties mogelijk: de Oude Raalterweg in Lemele of aan de Lemelerweg (parallelweg). Veel plezier met deze mooie ruiterroute!

Bekijk de route ‘Paardrijden op de Lemelerberg’ >

Rolstoelpad Lemelerberg

Ook al ben je wat minder goed ter been, ook dan kun je nog prima genieten van een tocht over de Lemelerberg. Er is namelijk een speciaal rolstoelpad van 1,3 km dat volledig bestaat uit verharding. Je begint bij de parkeerplaats van Restaurant de Lemelerberg en komt onderweg volop bos, heide en andere natuur tegen. Er is zelfs een speelplaats op de route!

Bekijk de route van het Rolstoelpad Lemelerberg >

omschrijving
omschrijving

Even wat eten en drinken

Heb je trek of dorst gekregen van je tocht? Aan de voet van de Lemelerberg en de Archemerberg vind je het Boscafé, dat hoort bij Natuurcamping de Lemeler Esch. Begin de route hier met een heerlijke kopje koffie en een gebakje, of doe dat aan het einde als beloning. Je hebt vast meer dan genoeg om over na te praten.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Meer leuke verhalen