navigatie overslaan

Geschiedenis van een dorp

Dedemsvaart en Baron van Dedem

  • Leestijd 2
  • Gelezen 2991 keer

Dedemsvaart, ook wel bekend als De Voart, is gelegen in de gemeente Hardenberg maar behoorde voorheen tot de gemeente Avereest. De naam van de plaats is afkomstig van de Baron van Dedem, die een 40 kilometer lang kanaal met dezelfde naam heeft laten graven voor het transport van turf.

Het dorp Dedemsvaart is ontstaan als gevolg van de aanleg van een kanaal genaamd "De Vaart" en de vervening van de omliggende gronden. Dit vond plaats in de eerste helft van de negentiende eeuw. De gemeente Avereest werd in 1837 uitgebreid vanwege deze ontwikkelingen. Gedeelten van de gemeenten Ambt Ommen en Ambt Hardenberg werden toegevoegd, waardoor Avereest transformeerde tot een veenkolonie.

Het kanaal De Vaart, dat zich uitstrekte over een lengte van 40 kilometer van Hasselt tot aan Gramsbergen, speelde een cruciale rol in deze ontwikkelingen. In 1848 werd de administratie gevestigd in Dedemsvaart, dat al snel uitgroeide tot het belangrijkste dorp binnen de gemeente. Tegenwoordig is een deel van het kanaal in het dorp gedempt. Vanwege de prominente rol in de veenontginningen werd in 1885 de Dedemsvaartsche Stoomtramweg-Maatschappij (DSM) opgericht. Dit bedrijf verzorgde het vervoer van personen en goederen per stoomtram in Noordoost-Overijssel en Zuidoost-Drenthe.

Het jaar daarop, in 1886, werd de eerste tramlijn aangelegd vanaf het station Dedemsvaart, gelegen op het kruispunt van de Staatsspoorwegen-lijn Zwolle - Meppel met de Dedemsvaart, naar het tramstation Avereest in het dorp Dedemsvaart, ongeveer 15 kilometer verderop. Al snel werden er meerdere tramlijnen toegevoegd, waarmee de bereikbaarheid van de regio aanzienlijk verbeterde. Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van Dedemsvaart, kan je terecht op de website van de Historische Vereniging Avereest of een bezoek brengen aan het streekmuseum 'De Kalkovens'.

Wat vind je van dit artikel?