De Mommeriete: Liefde voor speciaalbier

Verrassend Vechtdal

Geschreven door Carla Hamberg

Het is oktober. Geheel volgens traditie brengt de Mommeriete pas nu hun Herfstbock uit. Zeg je herfst, dan zeg je wild. Bockbier en wild gaan dan ook geweldig samen, weten Gert en Carina Kelder. Op ambachtelijke wijze brouwen zij het hele jaar door de lekkerste speciaalbieren die ze vervolgens uitschenken op hun sfeervolle terras aan het water. Gert en Carina brouwen elk najaar diverse bocksoorten, maar de Rookbock is toch wel een favoriet.

“Eigenlijk is de Rookbock een traditioneel bockbiertje, maar dan met toevoeging van op beukenhout gerookte mout waardoor een heerlijke rooksmaak ontstaat.” Naast dat je bij het gerecht passende bieren uit kunt schenken, kan je er ook culinair gezien alle kanten mee op. “Bier heeft eigenlijk een veel breder smaakpalet dan wijn. Van smaken die in elkaar opgaan tot de contrastvorm, waarbij smaken elkaar juist tegenhangen”, vertelt Carina. “Je kunt onze Rookbock gebruiken in een marinade of toevoegen aan een stoofpotje, maar ook in een stevige uiensoep geeft het gerecht je die heerlijke rooksmaak.”

Vijftien unieke soorten

Bierbrouwen doet het stel al vanaf 1998. “Wij zijn altijd gek van speciaalbier geweest”, zegt Gert. Carina valt hem bij: “Vanuit die liefde voor speciaalbieren maakten wij al jarenlang reisjes naar het buitenland om daar van alles uit te proberen. Hier in de buurt was nog helemaal niks, dus zijn we zelf maar met het brouwen begonnen.” Inmiddels zijn ze zo’n vijftien unieke soorten speciaalbier verder waarvan er een aantal seizoensgebonden en een aantal het hele jaar door verkrijgbaar zijn.

omschrijving
omschrijving

omschrijving
omschrijving

omschrijving
omschrijving

Man op het riet

Startend in een bijgebouw van restaurant de Ganzehoeve in Holthone werd er ook gezocht naar een toepasselijke naam voor hun brouwerij. “We wilden de omgeving eer aan doen aan, een verrijking zijn met onze bieren”, glimlacht Carina. Terwijl Gert ondertussen een paar heerlijk geurende, warmgekleurde bockbiertjes op tafel zet, vertelt ze verder: “een ambtenaar wees ons op het stukje geschiedenis van de Slag bij Ane, die uitgevochten werd op de drassige rietgrond. Een man heette momme en het riet spreekt voor zich. Mommeriete.” Na een aantal jaren brouwen in Holthone kwam in 2008 het karakteristieke huiskamercafé in Gramsbergen op hun pad. Een unieke kans om uit te breiden en het brouwen te combineren met kleinschalige horeca.

Terug in de tijd

Binnenstappen bij de Mommeriete in Gramsbergen voelt als even teruggaan in de tijd. Althans wat betreft de uitstraling. Het kleine cafeetje met de lage authentieke deuren voelt aan als een huiskamer en zelfs de beddestee is nog aanwezig. Aangrenzend vind je, in dezelfde gemoedelijke sfeer, het naar hop geurende proeflokaal met daarin de grote koperen brouwketels. Hier brengen Gert en Carina Kelder leven in de brouwerij!

Vanwege de gedeeltelijke lockdown die vanaf 14 oktober om 22.00 uur is ingegaan, is De Mommeriete helaas gesloten. Wel is De Mommeriete op vrijdag en zaterdag van 10.00 - 18.00 uur open voor bierverkoop. Je kunt deze twee dagen bier, bierpakketten, destillaten, bierkaas en bierpaté kopen.

Kijk voor meer verhalen over de regio op regiohardenberg.nl

Foto's zijn gemaakt door Simone van Eerde.

Geschreven door Carla Hamberg

Carla Hamberg (1975), geboren en getogen in Hardenberg. Tekstschrijvende levensgenieter. Het verhaal uit andermans hoofd met gevoel èn humor op papier zetten, daar houdt ze van. No-nonsense, dat is duidelijke taal.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Meer leuke verhalen