In eigen huis genieten van De Barones

Kanjers uit het Vechtdal

Geschreven door Erik Driessen

Misschien staat tijdens de komende Kerstdagen wel meer wild dan ooit op de dinertafels rondom Dalfsen. Het restaurant van De Barones is beide dagen vermoedelijk gesloten, maar bereidt wel afhaaldiners voor waarbij wild ongetwijfeld een ingrediënt is. “De sfeer die je hier vindt, moet je nu thuis maken, maar dan wel met onze culinaire hoogstandjes. De Barones komt naar je toe deze kerst…”, glimlacht eigenaresse Jolanda Koggel. Voor de zoveelste keer dit jaar is het schakelen voor het hotel, restaurant en feest- en vergaderlocatie. “Dat is het enige voordeel van deze coronaperiode: je wordt enorm uitgedaagd om creatief te zijn.”

Fotograaf: Robert Westera

De donkere dagen voor kerst zijn dit jaar figuurlijk gezien nog wat donkerder. Toch kijkt de onderneemster uit naar het najaar. “Mensen zoeken in de herfst de gezelligheid weer binnen. Lekker een borreltje drinken bij de open haard. Genieten van snert of een stoofpotje van Vechtdalrund. Dat zijn bij ons ook echte hardlopers bij onze afhaalmaaltijden. Soms omdat één iemand uit een gezin daarvan houdt en het nu voor zichzelf bestelt”, vertelt Koggel.

Succesvol afhaalconcept

Amper een jaar geleden had ze vermoedelijk niet bedacht dat De Barones een adres voor afhaaldiners zou zijn. Maar het coronavirus zette een streep door veel feesten en bijeenkomsten, hotelgasten annuleerden in het voorjaar en nu ook in het najaar. Ook het aantal restaurantgasten is beduidend minder. “Na elke persconferentie van premier Rutte maken we met het hele team nieuwe plannen. Zo ontstond het idee van een drive thru: gasten haalden in de auto hun bestellingen af. Dat was een geweldig succes. Dan merk je ook dat we een gunfactor hebben.”

Barones snert
Barones snert

Barones en schrijfster

En dat vanuit de statige villa waarin De Barones is gevestigd. In de jaren dertig het buitenhuis van Ernestine Amoene Sophie van Haersolte-Van Holthe tot Echten. Deze voorname barones schreef proza en won ooit de eerste P.C. Hooft-prijs. “Destijds keek ze vanuit dit buitenhuis nog naar Kasteel Rechteren. Ik vind het een mooi idee dat ze met dat uitzicht haar boeken schreef. Toen wij acht jaar geleden een restaurant in dit pand begonnen, wilden we die geschiedenis graag terug laten keren in de naam”, vertelt Jolanda.

Gek op het Vechtdal

Samen met echtgenoot Marc en compagnons Marco en Sacha de Vries runde ze eerder ook restaurant de Zeven Deugden. Gek op het Vechtdal zijn ze allebei. “We zijn trots op dit gebied en willen onze gasten graag de mooie plekken laten zien. Toen we ons aansloten bij het Happen & Trappen-arrangementen wilden we bijvoorbeeld beslist zelf de fietsroute uitstippelen. Dan pak je net de parels mee die mensen anders niet vinden. En dat zijn er nogal wat. Het Vechtdal heeft eigenlijk alles: zandvlaktes, bossen, kastelen en om de paar kilometer prachtige plekken waar je kunt genieten van een drankje of een heerlijk streekgerecht.”

Streekproducten op de menukaart

Ook op de menukaart van De Barones staan veel producten uit de eigen regio. “We werken bijvoorbeeld samen met Ernie van der Kolk, waarvan we aardbeien en asperges afnemen. Dit jaar brak de coronacrisis uit vlak nadat de eerste asperges van het land kwamen. ‘Die moeten we straks weggooien…’, zeiden we tegen elkaar. Toen bedachten we samen die drive thru. Echt, tot aan de laatste dag van het aspergeseizoen liep het storm. Corona is triest en droevig, maar levert soms ook bijzondere momenten op.”

Baronesbier
Baronesbier

Bier van de Barones

“Hoe leuk is dit?”, vraagt ze even later, nadat ze terug is uit een andere ruimte. Ze heeft een bruin flesje met een etiket van De Barones erop. “Ons eigen bier, gebrouwen door de Vechtdal Brouwerij hier uit het dorp. Een blond bier dat licht aanvoelt, maar met 8,5 procent toch best stevig is. Dit soort samenwerkingen vind ik prachtig en tegelijkertijd maak je de beleving voor gasten groter. Natuurlijk hebben wij een groot biermerk op de tap, maar veel mensen kiezen juist voor zo’n bijzonder streekbier. Voor de coronacrisis organiseerden we ook excursies naar de brouwerij, met na afloop in De Barones een bierproeverij en een pubquiz.”

Wandelen langs de horeca

Van dat soort samenwerkingen kan Jolanda moeiteloos meer voorbeelden noemen. “Een heel leuk arrangement is de combinatie van de Koesafari bij Erve Vechtdal en na afloop bij ons een driegangendiner. Populair zijn ook de wandeltochten langs horecazaken in de buurt. Je begint en eindigt bij een van de deelnemers en onderweg geniet van je van de tussengerechten.”

Wildseizoen bij De Barones

Hopelijk zijn dat soort arrangementen snel weer mogelijk. Ondertussen is het volop genieten van het wildseizoen bij De Barones. “Zelf hou ik vooral van de hazenpeper. Die staat dit jaar zeker weer op de kaart. Bij De Barones geniet je van de gastvrijheid en de heerlijke gerechten. Onder de huidige aangescherpte regels verzorgen we op dit moment alleen afhaaldiners. We zien er naar uit om gasten weer in goede gezondheid te mogen ontvangen in ons restaurant.”

MENUKAART


Salade van gerookte eendenborst 
Heldere bouillon van bospaddenstoel

Biefstuk van hert geserveerd met pompoenpuree, verse vijgen en kaneelschuim Huisgemaakte hazenpeper

Let op! Bovenstaand menu is niet te verkrijgen in de drive-thru. Alleen wanneer het restaurant is geopend op normale wijze.

Geschreven door Erik Driessen

Erik Driessen (1971) is journalist. Als kind werd hij elk weekeinde door zijn ouders meegesleurd voor eindeloze autotochten door Weerribben-Wieden, IJsseldelta en Vechtdal. Daardoor kent hij elke millimeter van de gebieden waarover hij graag schrijft.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Meer leuke verhalen