navigatie overslaan

Route-tips

Alle tijd voor wandelen en fietsen

  • Leestijd 4
  • Gelezen 1777 keer

Jezelf alle tijd gunnen en even helemaal opladen. Waar kun je dat beter doen dan in het prachtige Vechtdal! Verken de omgeving op de fiets of verwonder je al wandelend over de rijke natuur en bijzondere plekjes.

FIETSEN

Rondje Gramsbergen – Duitsland | 57,3 km
Waar je start maakt eigenlijk niet zo veel uit, maar dat je op mooie plekken komt is zeker! De route brengt je op de fiets langs de monumentale panden en idyllische straatjes van het mooie stadje Gramsbergen om vervolgens de Duitse grens over te gaan bij het plaatsje Laar. Beloon jezelf onderweg met een heerlijk biertje van brouwerij Mommeriete of stop voor een buffelijsje bij Buffelfarm Kelder.

Rondje Hardenberg – Beerze | 42,7 km
Deze gevarieerde route neemt je mee over de Vecht en door het dorpje Beerze met haar authentieke Saksische boerderijen. Kies als startpunt bijvoorbeeld voor natuuractiviteitencentrum De Koppel, stop onderweg voor een kop koffie bij restaurant De Rheezerbelten of rust even uit met een picknick bij recreatieplas de Oldemeijer. De fietstocht gaat over het pontje bij Oud-Bergentheim, waarna je uitkomt in brinkdorp Rheeze.

Rondje Ommen – Lemele | 46,7 km
Deze mooie fietsroute voert je letterlijk en figuurlijk de Vecht over. Fiets door het prachtige, heuvelachtige heidegebied van de Archemerberg en de Lemelerberg en werp vanaf de uitkijktoren bij de Besthmenerberg een blik op de wijde omgeving. Rust even uit in het zand van de Sahara om vol nieuwe energie verder te fietsen naar de bosrijke omgeving van Landgoed Het Laer.

Rondje Reestdal | 38,7 km
Wil je kennismaken met het mooie Reestdal? Dan is deze fietstocht een echte aanrader! De route loopt door Balkbrug en brengt je langs de Reestkerk en bezoekerscentrum De Wheem. Vervolg je weg door het karakteristieke Staphorst en het kleine kerkdorpje IJhorst, vlak aan de Reest. Het hoogtepunt van de tocht? Dat is het ongeschonden en mysterieuze Reestdal zelf, dat zijn naam ontleent aan het grensriviertje De Reest.

WANDELEN

Rondje Rheeze | 12,8 km
Begin je wandeling bij de Oldemeijer en volg de gele pijlen. De recreatieplas is gelegen in Boswachterij Hardenberg. Een afwisselend bosgebied met een variatie aan bomen. Wandel door het oude brinkdorp Rheeze met haar prachtige, statige boerderijen. Kom even tot rust in de theetuin van de Rheezer Kamer met schitterend uitzicht richting de meanderende Vecht. De wandeling gaat verder richting De Haarplas, een sprookjesachtige plek waar je even stil van wordt.

Archemerbergroute | 12,5 km
De gemeente Ommen is met deze route ooit verkozen tot wandelgemeente van het jaar en dat is niet zonder reden. Begin je wandeling bij het Boscafé op camping Lemeler Esch. De route loopt over de camping en leidt je vervolgens de Archemerberg op. Dit prachtige natuurgebied bestaat uit heuvelachtige heidenvelden en biedt een waanzinnig uitzicht. Met een beetje geluk spot je de herder met zijn schaapskudde.

Junner Koeland route | 15,1 km
Deze mooie wandelroute bestaat uit twee delen. Speciaal voor kinderen is er een avontuurlijke, korte versie. Vlakbij restaurant de Bootsman start de kinderroute Het Wolvenspoor. Deze beestachtig leuke route loopt over heidevelden en door het bos. De complete wandeltocht brengt je onder andere langs het Junner Koeland. Voor een vleugje Overijsselse gastvrijheid en de lekkerste streekproducten strijk je neer op het terras van Erve Vechtdal.

Reestdalroute | 11,7 km
Het idyllischeReestdal kun je het beste te voet ontdekken. Start bij bezoekerscentrum De Wheem. Deze authentieke boerderij en vroegere herberg is de moeite waard om te bezoeken en het ideale vertrekpunt om de omgeving te ontdekken. De Reestdalroute leidt je over het vlonderpad over de Reest. Onderweg zullen bloemrijke weiden, bos, heide en oude houtwallen elkaar afwissen. Het kan maar zo dat je ook een aantal Drentse heideschapen of Schotse Hooglanders tegenkomt.

FIETSEN & WANDELEN

Kastelenroute Dalfsen | 30,5 km
Wandelroute Landgoederen Dalfsen | 12,7 km

Hou je van kastelen, landgoederen en historische buitenplaatsen? Ontdek wat Dalfsen allemaal te bieden heeft. Volg de kastelenroute op de fiets of ga voor de wandelroute langs adembenemende landgoederen. Zo brengt de route je langs havezate Den Aalshorst en havezate Den Berg, waar een wandeling rond de grachten niet mag ontbreken. Op de fiets kom je langs statige havezaten als huize De Leemcule, huize De Mataram en De Ruiterborgh. Bezichtig ook de indrukwekkende tuin van huis De Horte en kijk je ogen uit bij kasteel Rechteren, het enige kasteel in Overijssel uit de Middeleeuwen dat nog overeind staat.

Bekijk hier alle volledige fiets- en wandelroutes

Wat vind je van dit artikel?