navigatie overslaan

Op en om het water

Varen over de Vecht

 • Leestijd 3
 • Gelezen 14752 keer

Wil je het Vechtdal ontdekken dan moet je een dagje varen over de Vecht. Nu zijn er talloze mogelijkheden voor zo’n gezellig dagje varen over de Vecht, van een rondvaart met high tea arrangement tot een bbq donut. Om jou te helpen, presenteren we graag de onderstaande adresjes die garant staan voor een geslaagd dagje varen over de Vecht.

Tip: Kies voor een veilig dagje op de Vecht en draag een zwemvest. Alle verhuurders in het Vechtdal hebben voldoende zwemvesten beschikbaar.

 1. 5

  Le Bateau Napoleon

  Boottochten op de Vecht met een Loozensche platbodem met de Duitse grens en hardenberg als vaargebied. Met Le Bateau Napoleon is het ook mogelijk richting Diffelen te varen via de sluis bij Natuur Activiteiten Centrum De Koppel. Als het mooi weer is, is de boot rondom open, zodat je heerlijk de natuur kunt opsnuiven. Als de weersomstandigheden echter te wensen overlaten, is de boot wind- en waterdicht. De boot biedt plaats aan 35 personen en is uitgerust met een een electrische schaarlift, toegankelijk voor o.a. rolstoelen.

 2. 4

  Dagje varen over De Vecht

  De Vechtezomp is een onbekende verschijning voor wie niet uit het oosten van het land komt. Zompen werden in de tweede helft van de zeventiende eeuw vooral gebruikt ten oosten van de IJssel. Ze werden ingezet om grote hoeveelheden goederen te verschepen. Het was een uitstekend alternatief voor het paard en wagen, dat minder kon transporteren en geregeld vast kwam te zitten op de zanderige paden. De enige zomp die je nu nog eens ziet varen is de Vechtezomp. Groepen tot dertig personen genieten van een heerlijk dagje varen over De Vecht, terwijl de schipper ze bijpraat over de rijke historie van de boot en de omgeving.

 3. 3

  Origineel uitstapje

  Zoek je geen alledaagse activiteit over de Vecht dan ben je bij Hiawatha Actief aan het juiste adres. Ze bieden alles aan van motorboten, kano’s en kajaks tot heuse drakenbootraces, reuzenkano’s, een barbecueboot, lounge- en bbq–donut. Qua originaliteit verdienen de vaaropties van Hiawatha Actief de hoofdprijs.

 4. 2

  Rond- en marktvaarten

  Sinds jaar en dag verzorgt Rederij Peters vanuit Ommen rondvaarten over De Vecht. Je kan kiezen uit een tocht van anderhalf uur naar Vilsteren en terug, of een marktvaart van drie uur naar Dalfsen inclusief tijd voor een bezoek aan de warenmarkt. Rondvaarten van Rederij Peters zijn te combineren met extra activiteiten, zoals een tocht per paardentram, een funbiketour en een bezoek aan de Escape Room van Ommen. Lekkerbekken hebben keuze uit een culinair arrangement in de vorm van een high tea of een bbq aan boord.

 5. 1

  Hotels die vaartochten organiseren

  Er zijn ook diverse hotels in het Vechtdal waar je terecht kan voor dagje varen over De Vecht. Wie houdt van een beetje luxe kiest voor de moderne sloepen van Hotel de Zon in Ommen. Met maximaal tien personen kan je zelf De Vecht verkennen en ondertussen genieten van een luxe proeverij of goed gevulde picknickmand.

  Vraag ook naar de mogelijkheden van bootverhuur bij Hotel Mooirivier. Zij kunnen aantrekkelijke arrangementen aanbieden met boten, kano’s of een bbq-donut. Laat je je liever varen, klop dan aan bij Landhoeve Zwieseborg te Loozen. Je stapt aan boord bij de familie Veurink die groepen van tien tot 35 personen in anderhalf uur tijd laat genieten van al het moois tussen De Haandrik en Hardenberg.

Wat vind je van dit artikel?