navigatie overslaan

Wilma Somer over de Vechtslinger..

‘Een zorgeloos dagje uit in het Vechtdal met de Vechtslinger’

  • Leestijd 5
  • Gelezen 4524 keer
  • Geschreven door Erik Driessen

Deze prachtige bestemming is voor iedereen die op zoek is naar een topuitje in het Vechtdal. Onderweg doe je leuke opdrachten en geniet je van lekkere dingen uit de streek. Het landschap rondom de Vecht is de bonus van deze Vechtslinger. Wilma Somer van koffie- en theespecialist Somerwende vertelt over deze activiteit en zorgeloze vakanties in het Vechtdal.

Wat is de Vechtslinger?

“Drie bedrijven slaan de handen ineen bij deze ‘zorgeloze’ locatie. Deelnemers beginnen bij ons met een kopje koffie of thee met een plak streekkoek. Daarna kun je punten verdienen met een proef- of ruikopdracht. Vervolgens ga je naar de volgende locatie: Natuurmuseum Rheezer Marke. Daar gaat de Vechtslinger verder met een puzzeltocht door het museum. Natuurlijk weer met een hapje en drankje. Tenslotte ga je door naar aspergeboerderij Het Nijenhuis. Daar maak je zelf wat lekkers en dat eet je uiteraard ook op. Bij Het Nijenhuis eindigt ook het spel.” Geschikt voor iedereen!

Nijenhuis
Nijenhuis

“Het mooie van de Vechtslinger is dat we het volledig op maat maken van de deelnemers. We bieden het spel bijvoorbeeld op drie niveaus aan en maken het geschikt voor alle leeftijden. Iedereen vindt het daardoor een leuk en verrassend spel. Bovendien leer je in Rheezer Marke over de natuur en geniet je van lekkere hapjes. De Vechtslinger is ook geschikt op dagen dat het wat minder mooi weer is. Dan doen we het spel namelijk binnen. Dat is ook mogelijk omdat alle locaties rolstoeltoegankelijk zijn.”

Zorgeloos Vechtdal

“Eigenlijk is het raar dat ik wijs op de toegankelijkheid voor rolstoelers of zeg dat op de drie locaties een invalidentoilet aanwezig is. Dat zou heel gewoon moeten zijn. Mensen willen niet in een hokje worden geduwd, maar gebruikmaken van alle voorzieningen en meedoen aan de activiteiten. In het Vechtdal is dat steeds meer mogelijk. Het project Zorgeloos Vechtdal speelt daarbij een mooie rol. Uiteindelijk draait het vooral om aandacht voor je gasten, zodat je goed inspeelt op vragen en wensen van alle doelgroepen. Dat ‘zorgeloze’ zit hem vaak in kleine dingen.”

Somerwende
Somerwende

Gastvrijheid in het Vechtdal

“Ik denk dat aandacht voor toegankelijkheid steeds meer vanzelfsprekend wordt. Kijk alleen al naar de groeiende groep zestigplussers. Die blijven gewoon lekker op vakantie gaan en leuke dingen ondernemen. De vrijetijdseconomie moet daar op inspelen. En dat gebeurt natuurlijk ook al volop. Uiteindelijk wil je niemand buiten sluiten. Dat betekent dat ook de natuur meer toegankelijk moet worden voor alle doelgroepen. Goede wandelpaden zonder obstakels zijn bijvoorbeeld belangrijk. Ik denk dat we daarmee in het Vechtdal, maar eigenlijk in heel Nederland, nog winst kunnen behalen.”

Lekker de natuur in
“Je hebt bij Somerwende een prachtig uitzicht op de Vecht. Dat maakt dit gebied rondom brinkdorp Rheeze en Beerze populair bij fietsers en wandelaars. Het is bijna ondoenlijk om tips te geven, omdat je hier ontzettend veel mooie plekken hebt. De rust is fantastisch. Zoek je een goed verhard pad, dan kun je kiezen voor een ommetje rondom het meer De Oldemeijer. Zelf vind ik ook het gebied bij Beerze, tegenover alle grote campings, prachtig. Daar geniet ik van de vlierbessen. Helaas is dat niet het meest toegankelijke gebied van het Vechtdal.”

genieten
genieten

Tips voor een topdag
“Dan ga ik natuurlijk toch voor de Vechtslinger. Dat is het ideale uitje voor families, vriendengroepen en andere gezelschappen. In de zomer bieden we ook rondleidingen aan door de theeplantage van Somerwende. Daarmee zijn we uniek in Nederland. We ontwikkelden vorig jaar zes bijzondere theeën met ingrediënten uit het Vechtdal. Trots zijn we op onze primeur: een echte aspergethee. De smaak van deze ‘Blik op Diffelen’ is ontzettend verrassend. Als je asperges droogt, verandert bitter in zoet. Ook met een van de vijf andere theesoorten kom je helemaal tot rust na een heerlijke dag in het Vechtdal.”

Op zoek naar zorgeloze uitjes in de omgeving van Rheeze en Beerze? Kijk dan eens op Vakantie met zorg. Ook mooi voor een overnachting of bezoek zijn:

Kleine Belties
Kleine Belties

Kleine Belties
Van lekker kamperen in de tent tot overnachten in comfortabele vakantiehuizen, groepsaccommodaties of een zorgchalet. Het kan allemaal op de Kleine Belties, een camping met veel faciliteiten.


Rheezerbelten
Rheezerbelten

Rheezerbelten
Bij het prachtig gelegen restaurant De Rheezerbelten geniet iedereen van de natuur en de heerlijke gerechten. Ook liefhebbers van pannenkoeken zitten hier helemaal goed. De menukaart is ook in braille te lezen.


Beerze Bulten
Beerze Bulten

Beerze Bulten
De Beerze Bulten is een camping met alle voorzieningen en faciliteiten die kamperen leuk maken. Kinderen raken niet uitgekeken op de overdekte speeltuin het Giga Konijnenhol.


Klimberg
Klimberg

Klimberg
Verken het Vechtdal vanaf Camping de Klimberg in Rheezerveen. Tip: het zorgchalet voor vier personen voor gasten die zorg nodig hebben.


Op zoek naar zorgeloze uitjes in de omgeving van Rheeze en Beerze? Kijk dan eens op Vakantie met zorg!

Wat vind je van dit artikel?

Geschreven door Erik Driessen

Erik Driessen (1971) is journalist. Als kind werd hij elk weekeinde door zijn ouders meegesleurd voor eindeloze autotochten door Weerribben-Wieden, IJsseldelta en Vechtdal. Daardoor kent hij elke millimeter van de gebieden waarover hij graag schrijft.