navigatie overslaan

Natuurgeheimen

Junner Koeland: natuur bevroren in de tijd

  • Leestijd 5
  • Gelezen 15712 keer
  • Geschreven door Martijn Koetsier

Het Junner Koeland is een uniek stukje natuur in het toch al zo bijzondere Vechtdal. Het ligt tussen de buurtschappen Arriën, Junne en Stegeren. In vroeger tijden was het gebied van de koeien uit Junne, die er graasden. Tegenwoordig is het een natuurgebied van Staatsbosbeheer, met een oppervlakte van zo’n 100 hectare.

play

Wat is er te doen in het Junner Koeland?

Genieten van de natuur doe je natuurlijk het liefst tijdens een mooie wandeling of op de fiets. Maar gelukkig ligt Ommen niet ver vanaf het Junner Koeland. Ideaal om even bij te komen op een terrasje of om te genieten van een goede maaltijd.

Wandelen en fietsen

1. Wandelroute: de Junner Koeland-route
Het Junner Koeland heeft een eigen wandelroute, waarin je het hele natuurgebied verkent. De hele route is 10 km lang, maar er is ook een kortere wandeling van 2,5 km voor als je met de kids op pad gaat.
Bekijk de wandelroute

2. Wandelroute: Pieterpad etappe Hardenberg-Ommen
Pak de trein naar Hardenberg en loop vanaf daar een etappe van het Pieterpad. De wandelroute van 21 km neemt je langs de Vecht, via het Junner Koeland, mee naar Ommen. Hier kun je na een hapje en een drankje weer naar huis met de trein.
Bekijk de wandelroute

3. Fietsroute: Natuur langs de Vecht
Deze fietsroute van 43 km start in het centrum van Ommen. Daarna voert de tocht al snel door het Junner Koeland. Andere bijzondere plekken op de route zijn de dorpjes Rheeze en Beerze en natuurlijk de Vecht, die je meerdere keren tegenkomt.
Bekijk de fietsroute

Natuur

Boswachter Nico Arkes kent het Junner Koeland op zijn duimpje. Hij heeft dan ook een schat aan tips voor wie hier van de natuur wil komen genieten.

Boswachter Nico Arkes
Boswachter Nico Arkes

Zo hebben vossen en dassen hier hun holen, maar kun je soms ook een haas of ree tussen de bomen zien wegschieten. Ook als vogelaar kun je hier een heerlijke dag beleven. Er zijn meer dan 70 soorten broedvogels, zoals de groene specht, koekoek, graspieper en grauwe klauwier. Die bekijk je het beste vanuit de vogelkijkhut in het natuurgebied.

Het gebied kent ook een grote rijkdom aan bloemen en planten. Dat komt door de grote afwisseling in dit stukje natuur van 100 hectare. Naast de riviermeanders vind je hooiland, rivierduinen en gemengd bos. Tussen de zomereiken zie je de witte sleedoorn bloeien. De jeneverbes wordt afgewisseld met struikheide, jakobskruiskruid en wilde gagel.
Ontdek meer tips van Boswachter Nico Arkes

Eten en drinken

Al die frisse buitenlucht zorgt natuurlijk voor een gezonde trek. Vanaf het Junner Koeland is het niet ver naar het altijd gezellige Ommen. Uitgebreid tafelen of een korte tussenstop voor koffie, er is keuze genoeg.

De Bootsman
Restaurant De Bootsman ligt vlak bij het Junner Koeland en is dan ook een logisch start- of eindpunt voor veel bezoekers. Het restaurant heeft een uitgebreide kaart voor lunch of diner, maar gewoon even een kopje koffie drinken kan natuurlijk ook.

Aardbeienboerderij Rozemarrie
Voordat je Ommen bereikt, kom je nog door het buurtschap Arriën. Bij de Aardbeienboerderij Rozemarrie vind je natuurlijk verse aardbeien, maar je bent ook welkom op het terras voor koffie en thee.


Grand Café Jipp
Het gezelligste plein van Ommen is zonder twijfel het Kerkplein. Grand Café Jipp is daar een geliefde plek, voor zowel Ommenaren als gasten van buitenaf. De uitgebreide kaart biedt je volop keuze voor de lunch, het diner of een drankje tussendoor.

Tante Pos
Tante Pos

Brasserie Tante Pos
Het oude postkantoor van Ommen is een van de meeste herkenbare gebouwen in de stad. Tegenwoordig vind je er de gezellige brasserie van Tante Pos. Ga lekker zitten op het fijne terras, geniet van de geweldige keuken en laat je adviseren over de goede wijnen.

Meer restaurants in Ommen

Bereikbaarheid

Met de auto
Veel bezoekers aan het Junner Koeland parkeren hun auto bij restaurant De Bootsman. De ligging aan de N34 tussen Emmen en Zwolle is ideaal en zorgt voor een goede bereikbaarheid.

Met het OV
Het Junner Koeland is niet direct met het openbaar vervoer te bereiken. Je kunt wel de trein naar Ommen nemen en vandaar verder met een OV-fiets. Het Junner Koeland is ongeveer 7 km fietsen vanaf het station in Ommen.

Overnachten bij het Junner Koeland

Je kunt niet overnachten in het Junner Koeland zelf. Maar in de buurt van het natuurgebied zijn er verschillende mogelijkheden.

Camping: De Kleine Wolf
Camping: De Eikenzoom
Natuurcamping: De Roos
Camping: Besthmenerberg
Hotel: Wildthout
Hotel: De Zon
Hotel: Paping

Overige informatie

Sinds 1993 is het Junner Koeland een beschermd natuurmonument, dat wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Vroeger werd het gebied vooral gebruikt door boeren uit Junne. De graslanden waren ideaal om hun koeien op te laten grazen.

Doordat de Vecht in de loop der tijd werd verlegd, werd het lastig om het gebied te bereiken vanuit Junne. De koeien werden ergens anders naartoe geleid, maar kwamen weer terug toen Staatsbosbeheer zich over het gebied ontfermde. Ze zorgen nu samen met IJslandse paarden voor de begrazing van het gebied.

Ontdek hier alle unieke beleefplekken langs de Vecht

Wat vind je van dit artikel?

Geschreven door Martijn Koetsier

Martijn Koetsier (1980) is freelance copywriter en SEO-specialist. Groeide op in Wijhe, verhuisde naar de Randstad en keerde met veel plezier weer terug naar de goede kant van de IJssel.