navigatie overslaan

Ans Naber van Natuuractiviteitencentrum De Koppel in Hardenberg

''In het Vechtdal geniet iedereen van de natuur''

  • Leestijd 4
  • Gelezen 3918 keer
  • Geschreven door Erik Driessen

“De natuur in het Vechtdal is heel gevarieerd en steeds meer toegankelijk voor iedereen. Een prachtig voorbeeld is het Vechtpark in Hardenberg waar alle paden verhard zijn”, vertelt Ans Naber van Natuuractiviteitencentrum De Koppel. Ze kijkt vanuit haar werkplek op dat nieuwe park langs de oevers van de Vecht. Een ideale plek voor wandelen, fietsen, varen of gewoon genieten van de rivier. Ans Naber over het park en andere zorgeloze locaties in de omgeving Hardenberg.

Vechtpark
“Ons centrum ligt aan de rand van het Vechtpark. Met dit gebied bieden overheden meer ruimte aan de rivier. Dat betekent dat het park in de wintermaanden soms deels onder water staat. In de rest van het jaar is het een prachtig gebied waar bewoners en bezoekers van Hardenberg genieten van de rivier en de omgeving. Je kunt mooie wandelingen maken, op de fiets stappen of met de boot de Vecht afzakken. over de natuur van het Vechtdal ontdek je bij ons in De Koppel. We hebben bijvoorbeeld een expositie over de vogels die je ziet in deze regio. Ook geniet je bij ons van een hapje en drankje en het uitzicht op het Vechtpark.

Museum Hardenberg
Museum Hardenberg

Lekker de natuur in
“Heel mooi is dat het Vechtpark volledig toegankelijk is voor rolstoelers of mensen die slecht ter been zijn. Alle paden zijn verhard. Je kunt bijvoorbeeld de zes kilometer lange tocht ‘Voed(t)sel aan de Vecht’ maken. Die voert door de natuur, maar ook door het centrum van Hardenberg. Daar bezoek je Museum Hardenberg waar je ontdekt hoe mensen vroeger hun voedsel bewaarden. In het Vechtpark is ook het Toeristisch Overstappunt waar je alle informatie hebt over de fietsknooppunten. Een tip voor een mooie route is eigenlijk ondoenlijk: van hieruit kun je werkelijk alle kanten op.”

De Vecht ontdekken
“Veel routes gaan deels langs de Vecht. Fietsers en wandelaars zien onderweg graag de rivier. De Vecht ontdekken vanaf het water moet je ook zeker doen. Bijvoorbeeld in een fluisterboot of rondvaartboot. Een bijzondere ervaring is een tocht met de Vechtzomp uit Gramsbergen. Sinds een paar jaren stappen gasten aan boord van zo’n historische boot. Tot de 19e eeuw was dat de manier om over de Vecht te varen. De Vechtezomp is ook rolstoeltoegankelijk. Tip: ontdek het Vechtdal ook eens samen met een gids. Dan kijk je heel anders naar de rivier en de natuur in deze streek.”

Natuur
Natuur

Zorgeloze vakanties
“Toegankelijkheid is een belangrijk thema in deze regio. De gemeente Hardenberg is een paar jaar geleden verkozen tot meest toegankelijke gemeente van Nederland. Ook in De Koppel proberen we daar op alle mogelijke manieren rekening mee te houden. Onze tuinen, die we hebben ingericht als een soort mini-Vechtdal, zijn bijvoorbeeld rolstoeltoegankelijk. Het blotevoeten pad met waterspeelplaats is ingericht op samen spelen tussen kinderen met en zonder beperking. Toch loop je in de praktijk tegen uitdagingen aan. Je moet je heel goed kunnen inleven in mensen met een beperking. Wij hebben wat dat betreft veel aan de adviezen van organisaties zoals het Gehandicaptenplatform. Regelmatig zorgen die voor een eyeopener.”

Gastvrijheid in het Vechtdal
“Aandacht voor toegankelijkheid past bij de gastvrijheid van het Vechtdal. Dat gaat verder dan aangepaste toiletten en voorzieningen waarvan iedereen gebruik kan maken. Veel mensen komen toch voor ons prachtige landschap. Daarom is het belangrijk dat alle doelgroepen daarvan genieten. Toegankelijkheid van de natuur, en aan de andere kant het beschermen van de meest kwetsbare gebieden, staat sowieso steeds meer in de belangstelling.”

De Koppel
De Koppel

Tips voor een topdag

“De Koppel is een leuk uitje voor het hele gezin. Kinderen kunnen hier lekker buiten spelen: schoenen uit, beetje vies worden en leren wat er in de natuur allemaal gebeurt. Combineer ons centrum met een bezoek aan Hardenberg. In de stad zijn prachtige terrassen aan de Vecht. Een beleving is outdoor cooking van De Uitdaging: daarmee ga je op locatie koken en genieten van je eigen gerecht. Helemaal bij de streek past een bezoek aan een aspergeboerderij of een bessentuin. Een beetje een verborgen parel is Gramsbergen. Het historische centrum is een perfecte plek voor een mooie stadswandeling.”!

Op zoek naar zorgeloze uitjes in de omgeving van Hardenberg? Kijk dan eens hier. Ook mooi voor een overnachting of bezoek zijn:

Lourenshoeve
Lourenshoeve

Lourenshoeve
Ook de Lourenshoeve is de perfecte accommodatie voor vakantievierders met een voorliefde voor paarden. Of je nou slaapt in een tent of in een authentieke Twentse boerderij.


Horsetellerie
Horsetellerie

Horsetellerie
Gek op het Vechtdal én paarden? Dan overnacht je bij vakantiepark en paardensportcentrum de Horsetellerie in Rheezerveen. Plezier gegarandeerd!


Expedition Outdoor
Expedition Outdoor

Expedition Outdoor
Bij Expedition Outdoor ontdek je de Vecht of beleef je plezier tijdens avontuurlijke activiteiten. Deze activiteiten zijn voor iedereen!

Wat vind je van dit artikel?

Geschreven door Erik Driessen

Erik Driessen (1971) is journalist. Als kind werd hij elk weekeinde door zijn ouders meegesleurd voor eindeloze autotochten door Weerribben-Wieden, IJsseldelta en Vechtdal. Daardoor kent hij elke millimeter van de gebieden waarover hij graag schrijft.