navigatie overslaan

Verrassend Vechtdal

Alle ruimte voor kunst

  • Leestijd 3
  • Gelezen 2693 keer

Het is tijd voor een inspirerende dag kunst en cultuur! Wordt het een museum, een beeldentuin of laat je je onderdompelen in de wereld van de tuinarchitectuur? Het Vechtdal heeft op het gebied van kunst genoeg te bieden!

Kunstwegen

Kunstwegen is een kunstroute zoals je die nergens tegenkomt. Fietsend of wandelend volg je de loop van de Vecht. In totaal is de route 180 kilometer lang met tachtig kunstobjecten in Nederland en Duitsland. De route is gemakkelijk op te splitsen!

De Tuinen van Mien Ruys

In de Tuinen van Mien Ruys in Dedemsvaart ontdek je de tuinarchitectuur van 1924 tot nu. De dertig inspirerende tuinen zijn het levenswerk van Mien Ruys, één van de belangrijkste tuinarchitecten van de twintigste eeuw. Voor kinderen is er een ontdekkingstocht, een bordspel én een geheim bos.

Tuinen Mien Ruys
Tuinen Mien Ruys

De Fundatie

Museum de Fundatie in Zwolle is dé plek voor liefhebbers van beeldende kunst. De collectie kent vele grote namen uit meer dan vier eeuwen kunstgeschiedenis. Ook voor kinderen is de Fundatie leuk. Met verschillende doe-opdrachten kunnen ze op speelse wijze kennismaken met verschillende aspecten van de beeldende kunst.

Landgoed Anningahof

Een bonte verzameling beelden vind je op Landgoed Anningahof, aan de rand van Zwolle. Het beeldenpark toont elk jaar een wisselende collectie beelden van zo'n zeventig hedendaagse Nederlandse kunstenaars. De kunstwerken buiten zijn te vinden in een park vol wilde bloemen, vijvers en prachtige bomen.

Anningahof
Anningahof

Beeldentuin Mariënheem

Beeldentuin Mariënheem is omgeven door bossen en heide en een ideale plek om even tot rust te komen na een fietstocht. In de parkachtige tuin met mooie doorkijkjes en vijverpartijen staan tentoongestelde beelden en objecten van verschillende kunstenaars. Ook de galerie is de moeite waard!

Vechtbank van Roel Westerman

In de Rheezermaten, aan de meanderende Vecht kun je na een heerlijke wandeling door de Heemser Hooilanden even neerploffen op de Vechtbank. De kunstzinnige, eikenhouten bank is ontworpen en gemaakt door kunstenaar Roel Westerman uit Hardenberg. Op verschillende plekken in het Vechtdal zijn objecten van Roel te zien. Zijn werken zijn vaak modern, maar ook mensen die houden van traditionele kunst houden van zijn werk, omdat ze het verhaal gelijk herkennen en het ambacht waarderen.

De Vechtbank heeft de vorm van de nieuw gegraven meander en is onderdeel van een vijftal objecten langs het project Ruimte voor de Vecht. Ze vertellen allemaal een deel van het landschap. Zijn kunstwerken hebben vaak meerdere functies. Zo is de Vechtbank niet alleen een zitbank, maar ook een informatiepaneel en een observatiescherm waarachter je vogels kunt spotten. “Op de bank komen nog kilometers te staan. Zodat je kunt zien waar je je precies bevindt aan de rivier, die totaal 167 kilometer lang is.”

De van oorsprong historicus is gefascineerd door geografie en archeologie. Het landschap is dan ook een grote inspiratiebron. “Ik bedenk niets, ik vertaal gewoon wat er al is. De balans tussen natuur en mens trekt me heel erg aan. Ik maak graag gebruik van de ruimte. Dat gat in de leuning, hoort dat nu bij de bank of bij de omgeving? Dat spel vind ik interessant.”

Wat vind je van dit artikel?