navigatie overslaan

Verrukkelijk Vechtdal

Helden van het witte goud

  • Leestijd 4
  • Gelezen 1301 keer

De meeste mensen zien er jaarlijks in de lente halsreikend naar uit…het witte goud! Een regionale specialiteit als aangename aanvulling op het wekelijkse thuismenu en dan het liefst vers van de teler. Maar zeker ook een verrijking op de menukaart van de horeca.

Van grond tot mond!

Smaken de Vechtdal asperges nu zo anders dan die uit Limburg of Brabant? En hoe komt dat? En wat is het verschil tussen groene en witte asperges? Twee passievolle streekboeren uit Verrukkelijk Vechtdal aan het woord: Jan Nijhuis van Aspergeboerderij Het Nijenhuis en Ernie van der Kolk van de gelijknamige Tuinderij.

Wat maakt jou een ambachtsman met passie?

Jan: Door 30 jaar ervaring weet ik ondertussen hoe ik op de juiste manier de lekkerste asperges kan telen. Het streven is altijd om het allerbeste product te leveren, door al jaren milieubewust tetelen en met veel zorg en aandacht met het product om te gaan. Er wordt nog steeds gekeken hoe het telen en verwerken van het product verbeterd kan worden, waarbij kwaliteit en smaak voorop staan.

Ernie: Ik kan mensen geven wat ze graag willen, daar doe ik het voor. Je maakt wel hele lange dagen, maar het geeft voldoening dat je de mensen allemaal tevreden kan stellen. Ik probeer te telen wat de consument graag wil.

Wat is er zo bijzonder aan de esgrond of zandgrond waar de asperges in het Vechtdal geteeld worden?

Jan: Esgrond is van oudsher een zeer vruchtbare zandgrond. Het is uitermate geschikt voor de teelt van asperges omdat het hoger gelegen is en het geeft onze asperges een verfijnde, iets zoetere smaak in vergelijking met bijv. de Limburgse asperge. De reacties van klanten zijn zeer positief.

Ernie: Wij hebben geen esgrond, het is eigenlijk een arme zandgrond. Maar met de juiste bemesting en het lekkerste aspergeras krijg je de lekkerste asperges.

Asperge schillen en koken is een arbeidsintensief gebeuren, kan iedereen dit leren?

Jan: Iedereen kan leren om te steken, maar oefening baart wel kunst. Wij geven klanten graag informatie over hoe de asperge het best bereid kan worden: traditioneel of op een verrassende manier. De klant kan de asperge panklaar (d.w.z. geschild) meenemen. Daarnaast hebben wij vele streekproducten die de hele maaltijd compleet maken, zoals eieren, huisgemaakte saus, boerenham, streekwijn etc.

Ernie: In principe wel, maar het steken is zwaar werk. Je moet voor elke asperge graven, afsteken en in je bakje leggen en voor 1 kg asperges ben je er minimaal 16 tot 40 stengels nodig. Het sorteren was een paar jaar geleden nog een heel secuur en moeilijk werk. Tegenwoordig hebben we een kleuren was- en sorteermachine. Voor het schillen hebben we een schitterende schilmachine in de winkel staan. Hierna wordt het dampdicht verpakt. Het vocht blijft in de verpakking, hierdoor kun je het 5 tot 7 dagen bewaren in de koelkast’.

Wat doen weersomstandigheden met de asperges, wat hebben groene en witte asperges hier mee te maken?

Jan: Met een hogere temperatuur in het vroege voorjaar groeit de asperge sneller en kunnen we eerder steken. De witte asperge groeit in de rug en wordt niet blootgesteld aan zonlicht. De groene asperge wordt niet opgerugd en zo gauw deze boven de grond komt, kleurt deze van wit, violet naar groene en daarnaast verandert de smaak.


Ernie: Asperges reageren op de bodemtemperatuur om te gaan groeien. Zodra de eerste lentezon op de bedden schijnt, worden de bedden die onder het folie of het thermische folie zitten lekker warm. De plant reageert daarop door te gaan groeien. Na het oogsten met een scherp steekmes reageert de plant daarop door weer een nieuwe stengel te maken. Groene en witte asperges zijn in principe dezelfde asperges, (vaak wel een ander ras), witte asperges hebben nog geen zonlicht gezien. De groene asperges laat je boven de grond tot ze 15-20 cm gegroeid zijn’.

Ook in Salland zijn er een drietal telers die passie hebben voor de asperges en elk jaar keihard werken om de beste asperges van Nederland te telen. Lees hier het interview met Hans Nieuwenhuis van Aspergeboerderij De Boerkamp, Herman Ogink van Ogink Asperges en Mark Velding van Tuinderij Veldink over hun passie.

Wat vind je van dit artikel?